Ljetna škola za odgajatelje

Novosti
Osvrt s ljetne škole za odgajatelje učeničkih domova republike hrvatske

«Željka, hoćeš li ti veslati ili voziti bicikl?» uspaničeno me pitala Sanja koja je na vrijeme željela poslati ispunjeni Upitnik za Ljetnu školu. E, tako nam je počela ovogodišnja škola.

Ljetna škola za odgajatelje na temu «Mentorski rad odgajatelja s učenicima – razvoj profesionalnog načina rada» održala se u Osijeku od 29. do 31. kolovoza 2012. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Osim naše savjetnice mr.sc.Majde Fajdetić i brižna osječka ekipa pod vodstvom Gabrijele Poslon,prof. radila je punom parom. I doista, kada su odgajatelji i stručni suradnici, njih preko 140, stigli u Osijek i smjestili se u hotelu Osijek s prekrasnim pogledom na Dravu, započeo je naš trodnevni rad.

Nakon dirljivog uvoda, riječju, slikom i glazbom u ljepote Osječko-baranjske županije, započeo je plenarni dio te rad u pedagoškim radionicama. Također su kolegica Vlatka i kolega Marinko istodobno započeli svojom radionicom «Foto i video mix». Fotoaparati, kamera i mikrofon bili su sudionici svih događanja tijekom Ljetne škole.

Sportska odjeća i obuća, bicikli i kajaci, zaštita od sunca i komaraca, obilježili su početak drugog dana i putovanja prema Kopačkom ritu. Tema je bila «Mentorski rad odgajatelja s učenicima u slobodnim i izbornim aktivnostima». Nudio se veliki broj kreativnih i edukativnih pedagoških radionica, a stečena znanja i iskustva primjenjiva su u svakodnevnom radu odgajatelja s učenicima. Isto tako, nudio se čobanac i fiš i čokoladni kolač, a stečene kalorije potrošile su se na pedaliranje uz policijsku pratnju ili na «vožnju u autobusu» kako bi se vratili u Osijek.

I večernje slobodno vrijeme bilo je osmišljeno. Na izbor smo imali: kupanje, posjet ZOO, obilazak grada, Tvrđe i posjet Muzeju.

Treći i završni dan Ljetne škole započeo je u prostoru Učeničkih domova gdje su održane iskustvene skupine s temom «Planiranje i programiranje (mentorskog) rada odgajatelja». Susretljivi i ljubazni osječki odgajatelji odveli su nas do svojih domova gdje nas je dočekao miris slavonskih delicija (kiflice i kolači).

Nastavak rada odvijao se u hotelu Osijek u plenarnom obliku, a završio je predstavljanjem radova sudionika svih radionica. I šećer na kraju je bio foto-video uradak, uzdasi, smijeh i zaprepaštenje svih prisutnih u dvorani. Bila je to prava evaluacija naše Ljetne škole.

I za kraj, prijedlozi godišnjih planova rada odgajatelja i odgojne skupine, kao rezultat rada iskustvenih skupina, dorađeni su u Zagrebu i stavljeni na stranice Udruge ravnatelja učeničkih domova.

«Sanja, dobro da sam bila član foto skupine pa imamo fotke za članak.», pohvalila sam se kolegici, a ona me spremno dočekala: «Dobro da sam ponijela fotić i laptop».

Željka Mišetić, prof. i Sanja Posavec Španović, prof.

S otvorenja Ljetne škole

Radionica u prostoru hotela Osijek

Ozračje s radionice u Kopačkom ritu

Tagovi objave:

Podjeli ovu objavu :