Stručno putovanje u Sloveniju

Novosti
Suradnju sa Slovenskim kolegama njegujemo dugi niz godina.

S obzirom da Udruga Učeničkih domova RH njeguje suradnju s brojnim inozemnim ustanovama, nastojeći razmjenjivati iskustva u odgojno-obrazovnom radu, poziv gospođe Danice Starkl, predsjednice Udruge učeničkih domova Slovenije, rezultirao je susretom ravnatelja, stručnih suradnika i odgajatelja učeničkih domova – Slovenije i Hrvatske.

Na stručno putovanje uputili smo se 14. ožujka 2014. godine, iz Zagreba, u organizaciji gospođe Ljubice Banović, predsjednice UUDRH.

Već u prijepodnevnim satima stigli smo u Ptuj gdje nas je dočekala kolegica Starkl. Kada smo ušli u Stari grad Ptuj, obradovali smo se ljepoti gornjega grada koja je nadmašila naša očekivanja. Gradić nadomak Maribora, najstariji u Sloveniji, svoje je „zlatno doba” proživljavao stoljećima.

Odlazak do Učeničkog doma Ptuj, razmjena iskustava s ravanateljicom, odgajateljima i ostalim osobljem, uspoređivanje odgojno-obrazovnog rada ustanova, rezultirao je ugodnim druženjem.

Ravnateljica Doma, Danica Starkl upoznala nas je s organizacijom rada ustanove te smo se ugodno iznenadili nakon što smo uvidjeli mnoge sličnosti s radom u našim domovima. Iako je financijsko strukturiranje različito, pedagoški elementi i socijalne komponente približno se podudaraju u hrvatsko-slovenskim ustanovama. Susret se završio međusobnim dogovorom o nastavku suradnje.

Osim Ptuja, posjetili smo i gradić Gornju Radgonu gdje je upriličen susret s članovima Predsjedništva Udruge učeničkih domova Slovenije .

Nakon toga smo svi zajedno otišli u Učenički dom Murska Sobota, gdje smo se smjestili i razgledali Dom. Nakon toga su nam domaćini predstavili program rada učeničkih domova Slovenije, a ravnateljica Doma Murska Sobota je govorila o radu Doma. Učenici su nam pripremili ručno pletene košarice, za sjećanje na dolazak.

Kratko smo prošli i kroz Moravske toplice jer je to područje poznato po termalnoj vodi.

Ova stručna ekskurzija nam je pružila izvanredan doživljaj mješavinom povijesnih i suvremenih znamenitosti – od najstarijeg Ptuja sa neprocjenjivim vrijednostima u muzejima, znamenite Plečnikove crkve (u Bogojinu), do najmodernijih zdanja hotela u toplicama, suvremenog uzgoja orhideja grijanih termalnom vodom (u Dobrovniku), a sve to začinjeno tradicijom, prekomurskom kuhinjom.

Brojne stručne, ali i povijesne, kulturne i turističke atrakcije, obilježile su ovo stručno putovanje koje će nam svima ostati u predivnom sjećanju.

Suradnju s Udrugom učeničkih domova Slovenije, kao i s ravnateljima te ostalim kolegama, kroz druženja i projekte, nastavit ćemo i u budućnosti, s obzirom da radimo iste poslove te imamo slične probleme.

Nadamo se da ćemo sljedeće godine mi, iz hrvatske Udruge učeničkih domova, biti uspješni domaćini!

Ljiljana Kencel

Tagovi objave:

Podjeli ovu objavu :